Descoperire accidentală măreşte durata de viaţă a bateriilor


Descoperire accidentală măreşte durata de viaţă a bateriilor

Azi ne bucurăm de foarte multe produse şi dispozitive care au în spate ani de descoperiri tehnologice şi ştiinţifice. Dar oare câte dintre acestea au fost descoperite accidental? Aşadar doi cercetători afirma că ar putea marii durata de viaţă a bateriilor lithium-ion. Această descoperire accidentală măreşte durata de viaţă a bateriilor de patru ori.

Bateriile lithium-ion actuale se bazează pe un anod de grafit pentru a funcţiona. Pe măsură ce îmbătrânesc, datorită întinderii şi compresiunii de la ciclii de încărcare / descărcare, compuşi de lithium se infiltrează în electrozi. Acest proces duce la descompunerea electrozilor în timp până la distrugerea completă a bateriei.

Un material mai bun pentru această sarcină ar fi aluminiul. Dar acesta se contractă şi se dilată mult prea mult în timpul descărcării şi încărcării. Dr Wang Changan şi Dr Li Ju colaborează pentru a împiedica acest proces de întindere şi compresiune a aluminiului. Cei doi încearcă să oprească apariţia oxidului de aluminiu prin scufundarea aluminiului într-o soluţie compusă din acid sulfuric şi oxisulfat de titan. Ceea ce va dizolvă oxidul de aluminiu şi îl va înlocui cu oxid de titan.

Cred că ajunge cu ora de chimie. Ideea e că, cei doi au uitat aluminiul în soluţie timp de câteva ore. Ceea ce a rezultat la apariţia unui strat de hidroxid de titan de 4 nanometrii. Totuşi au decis să încerce aceste eşantioane pentru realizarea unor baterii.

Aceştia au descoperit că acest aluminiu nu se mai dilată sau contractă, iar bateriile realizate cu aceste eşantioane au avut o capacitate de patru ori mai mare decât bateriile obişnuite cu anod de grafit. Se pare că uneori accidentele nu sunt rele. Cine ştie câte astfel de accidente se vor mai întâmpla până la descoperirea unor baterii şi mai eficiente?


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.