Azi ne bucurăm de foarte multe produse şi dispozitive care au în spate ani de descoperiri tehnologice şi ştiinţifice. Dar oare câte dintre acestea au fost descoperite accidental? Aşadar doi cercetători afirma că ar putea marii durata de viaţă a bateriilor lithium-ion. Această descoperire accidentală măreşte durata de viaţă a bateriilor de patru ori.
Bateriile lithium-ion actuale se bazează pe un anod de grafit pentru a funcţiona. Pe măsură ce îmbătrânesc, datorită întinderii şi compresiunii de la ciclii de încărcare / descărcare, compuşi de lithium se infiltrează în electrozi. Acest proces duce la descompunerea electrozilor în timp până la distrugerea completă a bateriei.
Un material mai bun pentru această sarcină ar fi aluminiul. Dar acesta se contractă şi se dilată mult prea mult în timpul descărcării şi încărcării. Dr Wang Changan şi Dr Li Ju colaborează pentru a împiedica acest proces de întindere şi compresiune a aluminiului. Cei doi încearcă să oprească apariţia oxidului de aluminiu prin scufundarea aluminiului într-o soluţie compusă din acid sulfuric şi oxisulfat de titan. Ceea ce va dizolvă oxidul de aluminiu şi îl va înlocui cu oxid de titan.
Cred că ajunge cu ora de chimie. Ideea e că, cei doi au uitat aluminiul în soluţie timp de câteva ore. Ceea ce a rezultat la apariţia unui strat de hidroxid de titan de 4 nanometrii. Totuşi au decis să încerce aceste eşantioane pentru realizarea unor baterii.
Aceştia au descoperit că acest aluminiu nu se mai dilată sau contractă, iar bateriile realizate cu aceste eşantioane au avut o capacitate de patru ori mai mare decât bateriile obişnuite cu anod de grafit. Se pare că uneori accidentele nu sunt rele. Cine ştie câte astfel de accidente se vor mai întâmpla până la descoperirea unor baterii şi mai eficiente?