Dot este primul smartwatch în limba braille


Dot Braille smartwatch

Smartwatch-urile construite până acum oferă vizual cea mai mare parte din informaţii. Dar asta începe să se schimbe cu Dot, primul smartwatch dedicat persoanelor nevăzătoare. Într-o lume în care totul este atât de vizual, Dot este gândit să ofere o experienţă senzorială şi persoanelor care nu pot explora lumea cu vederea.

Dot oferă aceleaşi caracteristici ca şi un smartwatch normal, poţi simţii ora, îţi poate aminti de un eveniment, te poate îndruma spre locaţia corectă şi se poate conecta prin Bluetooth cu alte dispozitive. Informaţiile se transmit prin matricea de pe fata dispozitivului. Există 4 grupuri de câte 6 puncte care se vor activa sau dezactiva în funcţie de litera corespunzătoare.

Viteza cu care se vor modifica literele poate fi schimbată în funcţie de utilizator. Dar cea mai bună parte este că poate fi folosit şi ca e-book reader pentru oamenii nevăzători sau pentru cei care cunosc alfabetul braille. Modificarea textului în braille se face automat. Autonomia bateriei poate susţine dispozitivul operaţional timp de 10 ore sau în stand-by aproximativ 5 zile.

Echipa de sud coereeni care s-a ocupat de dezvoltarea acestui produs, au impus un preţ puţin sub 300 de dolari pentru acest dispozitiv. Ceea ce nu este mult având în vedere că Dot este primul smartwatch în limba braille. Există deja posibilitatea de a comanda produsul, dar livrările vor începe undeva la sfârşitul anului.

Dot este primul smartwatch în limba braille Dot este primul smartwatch în limba braille

sursa [inhabitat]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.