Acum 10 ani nu îmi putem imagina că voi purta un ecran tactil în fiecare zi în buzunar. Dar tehnologia avansează într-un ritm foarte accelerat şi ceea ce poate părea imposibil acum, va putea face parte din viaţa zilnică peste 10 ani. Şi aici mă refer la ecranele cu plasmă care pot proiecta forme tridimensionale în aer.
Aceste unde de lumină din aer sunt create prin încălzirea moleculelor în nanosecunde cu ajutorul unui laser. Dar aceasta încălzire în nanosecunde nu este chiar indicată deoarece îţi poate arde pielea la atingere. Astfel că cercetătorii de la universitatea din Tokyo, Tsukuba, Utsunomiya şi institutul de tehnologie din Nagoya şi-au unit forţele pentru a crea un voxel cu care poţi interacţiona. Un voxel este echivalentul unui pixel în spaţiul tridimensional.
Acest voxel cu care se poate interacţiona este creat prin realizarea plasmei la fiecare femtosecunda. Ca şi ordin de mărime, femtosecunda este a 0.000000000000001 parte dintr-o secundă. Ceea ce înseamnă că plasma este creată la o viteză incredibilă, iar pulsurile acestea scurte nu îţi pot răni pielea.
În momentul de faţă se poate realiza o hologramă de 8 milimetrii cubi şi cu o rezoluţie de 200000 voxeli. Cercetătorii spera că pot dezvolta ecranul din plasmă până la punctul în care poate fi utilizată în aplicaţii comerciale.
Şi dintr-o dată hologramele şi ecranele tridimensionale din filme nu mai par aşa SF. Eu sunt convins că în următorii ani vom avea parte de multe realizări tehnologice de acest fel.