Ecranul flexibil este aici şi este realizat de LG


Ecranul flexibil este aici şi este realizat de LG

LG are o vorba “Viaţa e bună!”. Dar de ce e bună? Pentru că acum avem ecrane OLED flexibile! Este atât de flexibil încât îl poţi rula ca pe sarmale. Am mai văzut multe ecrane de la LG care aveau o anumită curbura sau se puteau curba până la un anumit grad. Dar acest ecran se poate rula pe bune!

În timpul conferinţei de la CES, LG a făcut o demonstraţie live pentru toată lumea. Ecranul prezentat are 18 inch, îl poţi rula şi îl poţi lua cu ţine sub braţ ca pe un ziar sau o revistă. LG afirma că acest display prototip a fost dezvoltat în aproximativ 10 ani, ceea ce pare foarte mult având în vedere cât de repede avansează tehnologia. Dar de îndată ce va începe producţia efectivă a acestui tip de display, simt că piaţa telefoanelor, tabletelor şi televizoarelor se va schimba radical.

Cheia pe care a descoperit-o LG pentru un astfel de display ţine de înserarea LED-urilor într-un substrat de plastic şi nu în sticlă cum se obişnuieşte în prezent. Deşii chestia asta a fost descoperită acum câţiva ani trebuie să ştii că diodele luminoase organice sau OLED (organic light emitting diodes) au nevoie de o anumită protecţie (pentru a nu fi străpunse, zgâriate, etc.) de aceea LG foloseşte încă sticlă. Ca şi exemplu avem LG G Flex 2.

LG cu siguranţă are planuri mari cu acest tip de ecran, chiar dacă nu a anunţat încă care sunt acestea. Şi a ales momentul optim să îl prezinte în cadrul CES 2016. Nu mai durează mult până vom vedea telefoane ceva mai mari decât un pix, iar ecranul se va rula/derula în/din interiorul acestuia. Vei putea în sfârşit să îţi rulezi monitorul şi să îl foloseşti pe post de plici. În ce alte domenii sau aplicaţii crezi că ar fi util un astfel de display?

Ecranul flexibil este aici şi este realizat de LG

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.