Ford prezintă MoDe


Ford MoDe

Se pare că bicicletele electrice sunt în trend în 2015. Ford prezintă MoDe, o bicicletă electrică care are integrate câteva funcţii destul de strălucite. Ford este încă în perioada de prototip cu acest proiect, dar a prezentat bicicleta în cadrul Mobile World Congress pentru a vedea reacţia publicului la acest produs.

Bicicleta MoDe este propulsată de un motor de 200W şi este gândită să asiste mai mult pedalatul decât să funcţioneze în mod continuu. Dar dacă ar fi să funcţioneze full electric ai putea să te deplasezi cu 24km/h. Bateria poate rezista aproximativ o oră jumătate, deci nu vei putea să te deplasezi mai mult de 36 km dacă foloseşti doar energia electrică.

Dacă eşti deţinătorul unui iPhone, îl poţi conecta pe suportul integrat în cadrul bicicletei pentru a-ţi putea monitoriza parametrii şi pentru a te folosi de GPS. Pentru a putea fi cu ochii la drum şi nu la smartphone Ford a integrat atenţionarea prin vibraţie în manşon, astfel vei fi atenţionat de ghidon când trebuie să virezi la stânga sau la dreapta. De asemenea vei fi atenţionat când o maşină se aproprie cu viteză din spate, asta datorită senzorilor de proximitate plasaţi în partea posterioară a bicicletei.

Un senzor de monitorizare a pulsului ataşat în jurul pieptului poate ajuta bicicleta să conştientizeze când ai obosit şi când ai nevoie de asistenta electrică. Mă gândesc că poţi seta să intre în funcţiune motorul electric când atingi un anumit puls.

Cadrul se poate plia astfel încât o poţi instala şi încarca în portbagajul maşinii, cu condiţia să fie tot Ford bineînţeles. Eu apreciez foarte mult astfel de proiecte şi sper că în viitorul foarte apropiat să văd din ce în ce mai multe produse de acest fel.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.