Gadgeturi de care ai nevoie, ebook reader


ebook reader versus carte

Când vrei să îţi achiziţionezi un smartphone nou, un laptop nou sau orice alt gadget apar o serie de întrebări. Care e cel mai bun? Cât costă? Ce specificaţii are? Şi te tot întrebi până ajungi la cea mai mare întrebare. Oare chiar am nevoie de el? Cel puţin pentru mine apare destul de des acest conflict între a-mi dori un gadget nou şi dacă am cu adevărat nevoie de el. Astfel m-am hotărât să fac o serie nouă de articole pentru a te ajuta să îţi dai seama dacă un gadget merită sau nu. Şi am să încep cu un ebook reader.

Pentru cei care nu au avut contact până acum cu un ebook reader, am să încep prin a spune că cea mai importantă caracteristică este ecranul paper white. Ecranul acesta paper white este mai special pentru că e gândit să nu îţi obosească ochii atunci când stai o perioadă mai mare cu el în faţă. Încercând astfel să imite cât mai bine o pagină dintr-o carte. Tare nu? Acum 9 ani (2007) când a apărut Kindle 1, acesta a avut un preţ de 400$. Deci nu toată lumea îşi permitea aşa ceva, dar pe măsură ce a trecut timpul preţul a crescut considerabil şi acum oricine îşi permite un ebook reader.

Un avantaj la ecranul acesta alb negru (paper white) este consumul redus de energie. Cu toate că ecranul este pornit în mod continuu, poţi să storci chiar şi câteva săptămâni dintr-o baterie de ebook reader. Bun, acum îmi vei spune că o carte are baterie nelimitat. Da aşa este, dar cel puţin pentru mine au fost atât de rare cazurile în care am vrut să citesc ceva şi nu mai aveam baterie încât nu m-a deranjat acest aspect. Dacă stau bine să mă gândesc cred că mi s-a întâmplat doar o singură dată.

Multe dintre ebook readere au integrat un modul WiFi, aşa că nu mai trebuie să mergi la librărie pentru a achiziţiona o carte. De asemenea există ebook readere care au integrat şi iluminarea ecranului. Trebuie să ştii că iluminarea ecranului se face diferit faţă de ecranele clasice, tot din acelas motiv, pentru a nu fi deranjant la ochi. Dar mie personal îmi place mai mult să am o lampă în spate care să îmi ilumineze pagina electronică.

Eu am primit de curând un Kindle (7th generation) şi am citit vreo două cărţi de atunci. Şi pentru că citeam cărţi în modul clasic până acum m-am gândit să fac o scurtă comparaţie între o carte normală şi un ebook reader. În primul rând greutatea, Kindle-ul meu are 190g, cu tot cu husa ajunge la 300g. e o greutate constantă pe care o car cu mine. În schimb o carte poate avea între 200g şi poate ajunge chiar până la 900g pentru o carte mai stufoasă. Al doilea aspect este volumul pe care îl ocupă, ebook-ul are 18 x 12.5 x 1.5 cm cu husa, iar o carte normală (200 şi ceva de pagini) are 20 x 13 x 1.5 cm. Desigur o carte poate avea dimensiuni şi mai mari.

Să ne gândim acum la preţ. Dacă o carte costa între 20 şi 30 lei (există şi mai scumpe) şi citeşti 5 cărţi pe an, iar un ebook reader costa între 400 şi 500 lei. În 3 – 4 ani ajungi să cheltui pe cărţi echivalentul unui ebook reader. Asta în cazul în care îţi vei descărca doar câţi gratuite. Deci diferenţă că şi costuri nu este una foarte mare. Singura diferenţă e că în biblioteca vei avea 15 – 20 de cărţi în plus. Nu zic, o bibliotecă plină poate arăta foarte bine într-o casă, dar în ziua de azi cine are răbdare să cureţe de praf atâtea cărţi? Cu un ebook poţi să ai sute sau chiar mii de cărţi ocupând un spaţiu foarte mic şi cu siguranţă îl vei folosi mai mult de 4 ani.

Un alt avantaj la ebook reader este că poţi descărca un număr foarte mare de cărţi complet gratuit. Eu am păţit de câteva ori să îmi cumpăr o carte dintr-un magazin după ce am citit doar câteva rânduri, iar când am ajuns acasă şi am citit mai mult mi-am dat seama că nu îmi place. Sau am primit o recomandare de carte, iar din descrierea persoanei care mi-a recomandat-o mi s-a părut foarte interesantă cartea. Dar din nou după ce m-am apucat să o citesc mi-am dat seama că nu era chiar pe placul meu. Într-adevăr nu am risipit o avere, dar în acelas rând aş fi preferat ca acei bani să rămână în buzunarul meu.

Era să uit de un alt aspect pe care îl îndrăgesc la Kindle, poţi modifica caracterele şi dimensiunea lor. De obicei cărţile au un tip de text şi o dimensiune a caracterelor predefinite, indiferent dacă este lizibil sau nu. Pe un ebook poţi modifica dimensiunea textului pentru a putea fi cât mai uşor de urmărit sau poate te-ai plictisit de atâta Times New Roman. Iar în funcţie de modelul pe care îl alegi poţi să citeşti documente în format PDF, AZW, MOBI, Txt sau ePUB.

Şi acum să revin la întrebarea de la început. Merită sau nu să îţi cumperi un ebook reader? Răspunsul este da, merită! Aşa cum am menţionat şi mai sus, sunt multe aspecte pentru care ai putea achiziţiona un ebook. Ca şi recomandare de ebook reader eu aş merge pe Amazon Kindle, pentru că are cel mai bun raport calitate / preţ. În oferta eMag poţi găsi Kindle Glare 6 generaţia 8 la un preţ de 500 lei. Spor la citit!


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.