Honda a realizat o maşină care funcţionează cu hidrogen


Honda FCV cu hidrogen

Honda a realizat o maşină care funcţionează cu hidrogen, bine nu e chiar prima pe care au lansat-o. Honda a mai avut tentativă în 2008, dar s-a produs doar o ediţie limitată şi costa aproximativ de zece ori mai mult. Cea mai bună parte a maşinilor alimentate cu hidrogen este că folosesc hidrogen şi oxigen pentru a realiza electricitate şi elimina apa pe ţeava de eşapament. Asta înseamnă zero emisii aruncate în atmosferă!

Dar Honda FCV mai are şi alte avantaje, cum ar fi autonomia. Cu un plin de hidrogen poţi parcurge până la 700 km, ceva mai mult decât maşinile electrice cu baterii. Spre exemplu Tesla Model X poate atinge undeva la 400 km cu o singură încărcare. Timpul de alimentare este din nou foarte scurt, undeva între 3 şi 5 minute. Şi pentru că hidrogenul se găseşte din abundenţă în amestec cu alte elemente se poate spune că preţul unui plin va fi mai ieftin decât unul de benzină.

Faptul că foloseşte hidrogen nu înseamnă că este complet fără baterii. Hidrogenul este folosit pentru a alimenta bateriile, în timp ce bateriile alimentează motoarele electrice. În acest fel nu ai nevoie de foarte multe baterii.

Singurul dezavantaj până acum constă în alimentarea acestui autovehicul. Câte pompe de hidrogen ai văzut până acum? Undeva la zero este răspunsul. Honda va trebui să convingă acum lumea de necesitatea realizării unei infrastructuri de alimentare pentru acest tip de maşină. Acesta ar putea fi factorul decizional în achiziţia maşinii. Cine ar fi dispus să cheltuie 63 de mii de dolari pe Honda FCV şi să nu aibe posibilitatea să alimenteze? Aceasta e întrebarea la care trebuie să răspundă Honda în momentul de faţă. Mai are puţin timp să se gândească şi la asta până  în 2016 când va fi lansat acest model.

Honda FCV cu hidrogen

sursa [Honda]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.