Învaţă să foloseşti parole mai bune


parole mai bune

În ziua de azi cam totul e pe internet. Informaţiile ţi le găseşti online, cumpărăturile le faci tot pe internet, tranzacţiile bancare sunt făcute tot cu ajutorul internetului şi lista poate continua. Dar ce faci ca să îţi păstrezi toate aceste conturi în siguranţă? Lumea devine din ce în ce mai digitală şi dacă vei continua să foloseşti aceleaşi parole pentru toate conturile rişti să devii o victimă sigură pentru hackeri. Şi pentru că 2.4 miliarde de parole au fost sparte în ultimul an trebuie să înveţi să foloseşti parole mai bune.

Şi subliniez parole pentru că vei fi nevoit să inventezi mai mult decât o singură parola unică. “Dar cum să ţin minte atâtea parole?” .. poate te întrebi. Poţi să foloseşti un manager de parole. Spre exemplu Dashlane şi LastPass îţi oferă servicii automatizate care nu numai că îţi va ţine minte parolele, dar le şi schimbă automat după o perioadă de timp. Recomandarea medicului este să schimbi parola la cel puţin câteva luni şi prin câteva recomand 3, 4.

O a doua măsură de siguranţă este verificarea adresei de email. Pentru asta există site-ul Have I Been Pwned, care va verifica dacă adresa ta de email a fost înscrisă într-o bază de date spartă. Dar nu trebuie să te sperii de orice notificare anunţată de acest site. În cazul în care ţi-ai schimbat parolele destul de des ar trebui să fi în siguranţă. Spre exemplu în luna mai 2016 LinkediIn a fost “hackuit” şi au fost sparte parolele pentru 164 milioane de utilizatori. Dacă ţi-ai schimbat parola de atunci at trebui să fi în siguranţă.

Despre această metodă am mai vorbit în trecut, se numeşte autentificarea în doi paşi şi sporeşte exponenţial securitatea contului. Recomand să activezi această metodă oriunde ai posibilitatea, în special pentru conturile bancare. Asta înseamnă că pe lângă parola pe care o foloseşti vei mai adăuga un cod generat în momentul în care ai băgat parola şi care este valabil o perioadă limitată de timp. E ceva mai mult de muncă, dar îţi asigură un grad sporit de siguranţă.

Siguranţa ta cibernetică nu se bazează doar pe parole mai bune. Trebuie să fi conştient de toate conturile pe care le faci online. Un singur cont uitat de lume şi cu o parolă slabă te poate expune riscului. Aşa că ai grijă să ştergi conturile pe care nu le mai foloseşti.

Aşa cum ziceam nu totul ţine de folosirea unor parole mai bune. La fel cum eşti conştient de traficul din jurul tău trebuie să fi conştient şi de traficul online. Sper că aceste informaţii îţi sunt de folos şi ţi-am deschis puţin ochii asupra pericolelor de pe internet.

Surse: Have I Been PwnedDashlane

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.