Japonia intentionează să construiască cel mai rapid supercomputer


supercomputer

Se ştie deja că Japonia este la un nivel tehnologic foarte ridicat, dar îşi doresc să treacă la următorul nivel cu un nou supercomputer. De ce ar face asta? Păi în primul rând ar putea ajuta savanţii din diferite domenii să obţină rezultatele mult mai rapid. Printre nişele influenţate de acest supercomputer se număra tehnologia medicală, robotică şi bineînţeles cea a maşinilor autonome. Deci nu îl construiesc doar pentru faimă.

Un aspect care îmi place foarte mult, este că au suportul statului. Aşadar Ministerul de Economie, Comerţ şi Industrie investeşte 173 de milioane de dolari în acest proiect. Supercomputer ul va scoate în evidenţă Japonia faţă de restul ţărilor asiatice (şi aici mă refer la China şi Korea de sud) ca lider tehnologic. Până acum titulatura de cel mai bun supercomputer o deţine China cu cei 93 de pentaflops realizaţi de Sunway TaihuLight. Dar s-ar putea să revină japonezilor începând cu anul viitor sau cel târziu până în 2018.

Dar până la urmă cât de rapid este acest calculator? Este capabil de 130 cvadrilioane de calcule per secundă. Deci cât? 130 de pentaflops, unde flops vine de la floating point operations per second. Sau tradus pe romana operaţiuni cu virgulă mobila pe secundă. Şi asta e mult? Răspunsul este da, e foarte mult. Având în vedere că un PC se învârte undeva la gigaflops. De aceea îl şi numim supercomputer.

Se pare că această viteză superioară se datorează şi inteligenţei artificiale cu care este dotat acest computer. Astfel cercetătorii spera să imite cât mai bine căile neuronale din creier. Cu cât vor reuşi să facă acest lucru mai bine, cu atât computerul va fi capabil să înveţe lucruri noi. De aceea spuneam că ar putea aduce un beneficiu major pe nişa maşinilor autonome.

Statul japonez a organizat o licitaţie pentru a vedea ce companie va construi până la urma acest supercomputer. Câştigătorul va fi anunţat în 8 Decembrie. Este uimitor să vezi cât de mult au evoluat aceste supercomputere într-un timp atât de scurt. Primul supercomputer care a depăşit 1 pentaflops a apărut în 2008, iar acum ne aşteptam la unul de 130 pentaflops până în 2018. O rată de creştere de 130 % în doar 10 ani.

Sursa [Engadget]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.