Ca tot am vorbit despre fitness track-ere, şi Jawbone UP este un astfel de dispozitiv. De mai bine de un an testez acest pedometru şi nu numai. Dar mai bine să vedem despre ce e vorba şi ce poate realiza. Jawbone UP este un dispozitiv care îţi urmăreşte activitatea, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte. Dintre toate fitness tracker-ele pe care le-am văzut pot spune că e de departe câştigătoare la capitolul design. Are un design simplu şi subtil care se potriveşte cu orice ţinută sport sau elegantă.
Singurele lucruri care dau de gol aceasta brăţară sunt capetele. Într-un capăt este dotată cu un buton care este folosit pentru comutarea celor două moduri, noapte sau zi, iar la celalalt capăt avem un capac. Sub capac se ascunde aparent o mufă jack normală, aceasta fiind utilizată pentru descărcarea datelor pe telefon. La o disecţie mai amănunţită sub cauciucul hipo alergenic mai este ascuns un sensor de mişcare, un motor cu vibraţie folosit pentru notificări, două leduri pentru a verifica în ce mod se afla şi o baterie. Baterie care rezistă undeva la 9 zile la o folosire zilnică. Ca şi porte mecanică pot spune că este un pic pretenţioasă, trebuie evitată alungirea excesivă. Datorită sistemului de prindere fără nici o clemă, pur şi simplu se încolăceşte peste încheietura, se poate agăţa în haine sau în timpul somnului. Dezavantajul este că nu rezistă la imersare completă în apă, deci nu este indicată pentru înot.
Principalul motiv pentru care a fost construit şi anume funcţia de pedometru pot spune că funcţionează bine. La un traseu aproximat de 6.1 km măsurat cu aplicaţia Endomundo, Jawbone UP a măsurat o distanţa parcursă de 6 km. Dacă eşti o persoană care gesticulează foarte mult, poţi să stai liniştit pentru că acestea nu vor fi contorizate ca şi paşi decât dacă mişcările sunt foarte ample şi bruşte. Despre modul de noapte pot spune că sunt foarte surprins de cât de bine funcţionează. Se monitorizează trezirea chiar şi dacă este scurtă şi nu te-ai ridicat din pat.
Altă funcţie cu care mai vine brăţara este cea de cronometru care se poate activa şi dezactiva de la buton. Această funcţie te ajută când doreşti monitorizarea unei anumite activităţi, tipul activităţii poate fi setat ulterior cu ajutorul aplicaţiei.
Un set de alarme completează lista funcţiilor disponibile. Alarma deşteptătoare te ajută să te trezeşti dimineaţa. Prima oară este un sentiment ciudat să îţi vibreze încheietura, dar te obişnuieşti. Alarma de sedentarism îţi aminteşte că ai stat un timp prea îndelungat inactiv şi este timpul să îţi întinzi puţin picioarele. Se mai pot seta diferite alarme pentru aţi reaminti de diferite activităţi, cum ar fi administrarea unor medicamente.
Aplicaţia este foarte bine construită şi uşor de utilizat. Poţi vedea foarte clar în procente cât de bine ţi-ai îndeplinit scopurile. Scopurile recomandate sunt de 8 ore de somn şi 10000 de paşi zilnic, dar pot fi modificate în funcţie de dorinţele fiecăruia. În aplicaţie se poate vizualiza foarte bine distanţele parcurse şi se pot vedea rezultatele obţinute pe o săptămână şi chiar pe întreaga luna. În aplicaţie se mai pot introduce datele calorice ale mâncărurilor consumate pentru un calcul mai exact al caloriilor arse. În cazul în care mai mulţi prieteni deţin o astfel de brăţara, fiecare poate vizualiza progresele celorlalţi.
În concluzie este un fitness tracker cu un design atractiv, autonomia bateriei este foarte mare şi rezultatele înregistrate sunt destul de precise. Poate la partea mecanică poate ar fi ajutat puţin mai multă rigiditate să nu se agaţe aşa uşor. Preţul este un pic cam mare, se poate achiziţiona începând cu 430 lei.