Jawbone UP Test


Ca tot am vorbit despre fitness track-ere, şi Jawbone UP este un astfel de dispozitiv. De mai bine de un an testez acest pedometru şi nu numai. Dar mai bine să vedem despre ce e vorba şi ce poate realiza. Jawbone UP este un dispozitiv care îţi urmăreşte activitatea, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte. Dintre toate fitness tracker-ele pe care le-am văzut pot spune că e de departe câştigătoare la capitolul design. Are un design simplu şi subtil care se potriveşte cu orice ţinută sport sau elegantă.

Singurele lucruri care dau de gol aceasta brăţară sunt capetele. Într-un capăt este dotată cu un buton care este folosit pentru comutarea celor două moduri, noapte sau zi, iar la celalalt capăt avem un capac. Sub capac se ascunde aparent o mufă jack normală, aceasta fiind utilizată pentru descărcarea datelor pe telefon. La o disecţie mai amănunţită sub cauciucul hipo alergenic mai este ascuns un sensor de mişcare, un motor cu vibraţie folosit pentru notificări, două leduri pentru a verifica în ce mod se afla şi o baterie. Baterie care rezistă undeva la 9 zile la o folosire zilnică. Ca şi porte mecanică pot spune că este un pic pretenţioasă, trebuie evitată alungirea excesivă. Datorită sistemului de prindere fără nici o clemă, pur şi simplu se încolăceşte peste încheietura, se poate agăţa în haine sau în timpul somnului. Dezavantajul este că nu rezistă la imersare completă în apă, deci nu este indicată pentru înot.

Principalul motiv pentru care a fost construit şi anume funcţia de pedometru pot spune că funcţionează bine. La un traseu aproximat de 6.1 km măsurat cu aplicaţia Endomundo, Jawbone UP a măsurat o distanţa parcursă de 6 km. Dacă eşti o persoană care gesticulează foarte mult, poţi să stai liniştit pentru că acestea nu vor fi contorizate ca şi paşi decât dacă mişcările sunt foarte ample şi bruşte. Despre modul de noapte pot spune că sunt foarte surprins de cât de bine funcţionează. Se monitorizează trezirea chiar şi dacă este scurtă şi nu te-ai ridicat din pat.

Altă funcţie cu care mai vine brăţara este cea de cronometru care se poate activa şi dezactiva de la buton. Această funcţie te ajută când doreşti monitorizarea unei anumite activităţi, tipul activităţii poate fi setat ulterior cu ajutorul aplicaţiei.

Un set de alarme completează lista funcţiilor disponibile. Alarma deşteptătoare te ajută să te trezeşti dimineaţa. Prima oară este un sentiment ciudat să îţi vibreze încheietura, dar te obişnuieşti. Alarma de sedentarism îţi aminteşte că ai stat un timp prea îndelungat inactiv şi este timpul să îţi întinzi puţin picioarele. Se mai pot seta diferite alarme pentru aţi reaminti de diferite activităţi, cum ar fi administrarea unor medicamente.

Aplicaţia este foarte bine construită şi uşor de utilizat. Poţi vedea foarte clar în procente cât de bine ţi-ai îndeplinit scopurile. Scopurile recomandate sunt de 8 ore de somn şi 10000 de paşi zilnic, dar pot fi modificate în funcţie de dorinţele fiecăruia. În aplicaţie se poate vizualiza foarte bine distanţele parcurse şi se pot vedea rezultatele obţinute pe o săptămână şi chiar pe întreaga luna. În aplicaţie se mai pot introduce datele calorice ale mâncărurilor consumate pentru un calcul mai exact al caloriilor arse. În cazul în care mai mulţi prieteni deţin o astfel de brăţara, fiecare poate vizualiza progresele celorlalţi.

În concluzie este un fitness tracker cu un design atractiv, autonomia bateriei este foarte mare şi rezultatele înregistrate sunt destul de precise. Poate la partea mecanică poate ar fi ajutat puţin mai multă rigiditate să nu se agaţe aşa uşor. Preţul este un pic cam mare, se poate achiziţiona începând cu 430 lei.

  


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.