Mania dronelor continua cu GoPro Karma


GoPro Karma

Nu are rost să mai zic nimic de popularitatea pe care a căpătat-o piaţa dronelor. Pe piaţa găseşti fel de fel de drone, de toate dimensiunile şi cu funcţii care mai de care. Printre acestea se afla o parte destul de mare concepute special pentru a plimba un GoPro. Sunt câteva modele chiar foarte bune pentru această treabă, deci presiunea pentru a realiza o dronă marca GoPro este destul de mare pentru companie. Totul trebuie să iasă perfect!

Karma, more than a drone! Asta promite GoPro pe site. Dar hai să vedem mai exact despre ce e vorba. În primul rând se observă că s-a lucrat intens la design. Camera se afla în fata dronei, deci elicele nu vor intra în cadru sub nici o formă. Un alt aspect care îmi place este că braţele se pot rabata pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu în bagaj. Până şi telecomanda are un aspect îngrijit, nu are nici o antenă, iar ecranul se rabatează peste comenzi. Apropo, ecranul este unul LCD cu touch. Şi arăta exact ca o geantă de depozitare pentru GoPro atunci când este închisă.

Principalul atu pentru Karma este uşurinţă de utilizare pe care o arăta. Poate decola şi ateriză automat, iar modul de pilotare pentru începători face să pară o joacă de copii. Bineînţeles are şi un mod manual. Printre celelalte funcţii de pilotare se mai număra orbital unde camera se va roti în jurul tău, funcţia dronie va focaliza pe tine după care se va îndrepta spre cer. Din păcate GoPro Karma nu oferă funcţia de urmărire ceea ce e puţin dezamăgitor. O altă funcţie utilă o reprezentă întoarcerea dronei la locul de plecare în momentul în care mai sunt 4 minute de zbor de stors din baterie.

Ceea ce mi-a plăcut în schimb este că poţi fi asistat de un prieten pentru controlul camerei. Aplicaţia GoPro Passenger îi permite unui preten să preia controlul camerei. Deci o persoană va pilota efectiv drona, iar altă se va ocupa de filmare. Un alt aspect interesant este că stabilizatorul dronei se poate demonta şi poate fi folosit cu un grip care vine inclus. Efectiv te alegi atât cu un stabilizator pentru drona, cât şi cu un stabilizator manual. Cu bateria complet încărcată te vei alege cu aproximativ 20 minute de zbor, iar telecomanda te va ţine aproximativ două ore.

În momentul de faţă GoPro Karma nu are nici un senzor care să o ajute să evite obstacolele, dar probabil vom vedea aceşti senzori instalaţi într-o ediţie viitoare. Per total te vei alege cu o dronă, un stabilizator care poate fi folosit cu drona, dar şi manual. Pe lângă asta mai sunt incluse bateria, încărcătorul, 6 x elice şi geanta de depozitare. Iar preţul de 867 euro nu este unul foarte exagerat având în vedere că nu depăşeşte preţul unei drone DJI Phantom 3, nici nu mai are rost să pomenim de Phantom 4. Îţi poţi comanda GoPro Karma de pe site-ul oficial începând cu 23 Octombrie.

Sursa [GoPro]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.