Nu are rost să mai zic nimic de popularitatea pe care a căpătat-o piaţa dronelor. Pe piaţa găseşti fel de fel de drone, de toate dimensiunile şi cu funcţii care mai de care. Printre acestea se afla o parte destul de mare concepute special pentru a plimba un GoPro. Sunt câteva modele chiar foarte bune pentru această treabă, deci presiunea pentru a realiza o dronă marca GoPro este destul de mare pentru companie. Totul trebuie să iasă perfect!
Karma, more than a drone! Asta promite GoPro pe site. Dar hai să vedem mai exact despre ce e vorba. În primul rând se observă că s-a lucrat intens la design. Camera se afla în fata dronei, deci elicele nu vor intra în cadru sub nici o formă. Un alt aspect care îmi place este că braţele se pot rabata pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu în bagaj. Până şi telecomanda are un aspect îngrijit, nu are nici o antenă, iar ecranul se rabatează peste comenzi. Apropo, ecranul este unul LCD cu touch. Şi arăta exact ca o geantă de depozitare pentru GoPro atunci când este închisă.
Principalul atu pentru Karma este uşurinţă de utilizare pe care o arăta. Poate decola şi ateriză automat, iar modul de pilotare pentru începători face să pară o joacă de copii. Bineînţeles are şi un mod manual. Printre celelalte funcţii de pilotare se mai număra orbital unde camera se va roti în jurul tău, funcţia dronie va focaliza pe tine după care se va îndrepta spre cer. Din păcate GoPro Karma nu oferă funcţia de urmărire ceea ce e puţin dezamăgitor. O altă funcţie utilă o reprezentă întoarcerea dronei la locul de plecare în momentul în care mai sunt 4 minute de zbor de stors din baterie.
Ceea ce mi-a plăcut în schimb este că poţi fi asistat de un prieten pentru controlul camerei. Aplicaţia GoPro Passenger îi permite unui preten să preia controlul camerei. Deci o persoană va pilota efectiv drona, iar altă se va ocupa de filmare. Un alt aspect interesant este că stabilizatorul dronei se poate demonta şi poate fi folosit cu un grip care vine inclus. Efectiv te alegi atât cu un stabilizator pentru drona, cât şi cu un stabilizator manual. Cu bateria complet încărcată te vei alege cu aproximativ 20 minute de zbor, iar telecomanda te va ţine aproximativ două ore.
În momentul de faţă GoPro Karma nu are nici un senzor care să o ajute să evite obstacolele, dar probabil vom vedea aceşti senzori instalaţi într-o ediţie viitoare. Per total te vei alege cu o dronă, un stabilizator care poate fi folosit cu drona, dar şi manual. Pe lângă asta mai sunt incluse bateria, încărcătorul, 6 x elice şi geanta de depozitare. Iar preţul de 867 euro nu este unul foarte exagerat având în vedere că nu depăşeşte preţul unei drone DJI Phantom 3, nici nu mai are rost să pomenim de Phantom 4. Îţi poţi comanda GoPro Karma de pe site-ul oficial începând cu 23 Octombrie.
Sursa [GoPro]