Morgan Freeman este vocea unei case inteligente


case inteligente

CEO-ul Facebook-ului Mark Zuckerberg s-a inspirat puţin din Iron Man când a denumit inteligenta artificială care îi controlează casa. Dar partea cea mai plăcută la Jarvis este vocea, pentru că o moşteneşte de la Morgan Freeman. După părerea mea, Morgan Freeman are cea mai plăcută voce dintre toţi actori. Cred că de aceea îl şi simpatizez pe Jarvis. Dar asta nu e tot ceea ce ştie aceasta inteligenţă artificială.

În acest videoclip de prezentare Mark ne arată ce poate să facă Jarvis în interiorul unei case inteligente. În primul rând îţi poate pregăti pâine prăjită de dimineaţă, îţi pune muzică sau îţi poate întinde o mână de ajutor când te îmbraci. Mă gândesc că ştie să îţi facă şi cafeaua la nevoie. Zuckerberg ne mai arată că ştie mandarină sau că poate să recunoască cine e la uşă şi să le deschidă automat. Pe lângă toate astea Jarvis mai poate să îţi noteze lucruri în calendar, să controleze mediul ambiant sau luminile din casă şi să îţi spună vremea de afară înainte să te ridici din pat.

Cu toate acestea, Facebook mai are de recuperat puţin faţă de Google şi Amazon, care au astfel de produse pe piaţă. Amazon Echo şi Google Home au deja o oarecare inteligenta, pot fi conectate şi pot controla o serie de alte dispozitive din interiorul locuinţei. Păcat că aceşti giganţi sunt în competiţie atât de mare, pentru că Facebook are deja software-ul pentru recunoaşterea fetelor, iar Google a realizat o inteligenţă artificială care poate bate un om la un joc de GO (un joc de strategie foarte complex). Împreună cred că ar putea face mult mai multe, mult mai repede.

Parteneri sau rivali, cert este că marile companii cum ar fi Google, Amazon şi Facebook vor să realizeze o inteligenţă artificială care să ne controleze casa. Încă mă gândesc dacă acesta e un lucru bun sau rău. Dar cu siguranţă îmi va creşte gradul de confort de acasă cu asemenea dispozitive. În concluzie nu mai durează mult până vom vedea în realitate case inteligente cu vocea lui Morgan Freeman sau a altor actori foarte cunoscuţi.

After a year of coding, here's Jarvis.

Geplaatst door Mark Zuckerberg op dinsdag 20 december 2016

Sursa [Facebook]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.