Noul cip Snapdragon 820 va fi fabricat de Samsung


Snapdragon 820 va fi fabricat de Samsung

Această ştire a venit aşa de nicăieri şi a şocat cam pe toată lumea. Noul cip Snapdragon 820 va fi fabricat de Samsung? Da da, Qualcomm şi Samsung au căzut de acord să realizeze noul cip Snapdragon 820, iar Samsung va fi singura companie care îl va produce. Acestea fiind spuse, Samsung s-ar putea alege cu vânzări de peste 1 miliard de dolari.

Ca să înţelegi amploare acestei mişcări trebuie să ştii că Qualcomm a colaborat înainte exclusiv cu Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) şi este unul din cei mai mari clienţi pe care TSMC îi are. Şi pentru că Samsung deţine tehnologia pentru realizarea cipurilor de 14 nanometrii, ar putea să mai acapareze câţiva clienţi de la compania rivală TSMC.

Qualcomm a afirmat că va mări numărul comenzilor pentru Samsung de îndată ce va începe producţia de masă pentru cipuri Snapdragon pe 10 nm. Tehnologia de 10 încă nu este bine pusă la punct, dar cu siguranţă va aduce profit şi potenţiali clienţi din momentul în care începe producţia. Cu cât cipul este mai mic se reduce consumul de energie, se îmbunătăţeşte performanta acestuia şi se reduce costul deoarece permite integrarea mai multor funcţionalităţi în aceeaşi carcasă.

Samsung a afirmat că procesoarele Snapdragon 820 vor fi construite pe aceeaşi arhitectura de 14 nm ca şi noile lor procesoare Exynos. Acestea vor intra în producţie în prima jumătate a anului. Există posibilitatea ca unele terminale Samsung S7 să integreze procesorul Snapdragon 820, dar asta depinde de piaţa de desfacere pentru care sunt produse. Cert este că Samsung preia puţin avansul pe piaţa procesoarelor pentru telefoane mobile.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.