Oxbotica dezvoltă un creier pentru masini autonome


Oxbotica Selenium pentru masini autonome

Maşinile fără şofer sau altfel spus masini autonome, au început să prindă o amploare destul de mare. Ceea ce îmi dă încredere că într-adevăr va veni o vreme în care nu mai trebuie să pui mâna pe volan. Să sperăm că că în acest fel se vor reduce şi numărul accidentelor rutiere. Revenind la masini autonome, mai avem un candidat care se îndreaptă în această direcţie şi anume Oxbotica. Oxbotica este o companie care s-a dezvoltat ca şi ramură a Universităţii Oxford. Aceştia îşi dezvoltă propria maşina fără şofer şi ne prezintă Selenium, creierul din spatele maşinii.

Pe lângă toţi senzorii şi laserele care se afla în componenţa maşinii, Oxbotica a realizat şi software-ul necesar pentru acesta treaba. Ei l-au numit Selenium şi este capabil să se folosească de datele acumulate pentru a învăţa şi pentru a se adapta mai bine pe drumurile publice. În acelas timp aceste informaţii vor fi transferate şi către restul autovehiculelor, în acest fel rata accidentelor ar trebui să scadă exponenţial.

Cei de la Oxbotica se mai lauda că acest software a ajuns şi pe alte vehicule cum ar fi camioanele care lucrează în mine, stivuitoare şi chiar Mars Rover-ul de la NASA. La un moment dat vorbeam de nişte capsule / vehicule autonome care vor face turul Greenwich-ului. Da, cred că te-ai prins deja că proiectul GATEway va fi executat tot pe baza softului Selenium de la Oxbotica.

Un alt aspect interesant la Selenium este că nu se bazează pe semnalul GPS pentru a funcţiona. Ceea ce îi asigură o bună funcţionare şi în tuneluri, garaje subterane şi alte medii în care GPS-ul este greu accesibil.

Oxbotica a fost înfiinţată în 2014 de Prof. Ingmar Posner şi Prof. Paul Newman. Iar în ultimii doi ani şi-au demonstrat abilităţile şi au câştigat câteva milioane din finanţări. Îmi place să văd că apar din ce în ce mai multe proiecte care susţin maşinile autonome. În acelas timp parcă încep să mă obişnuiesc cu ideea unor masini autonome care să se lupte cu stresul din trafic în locul meu. Dar până atunci mai e mult drum de bătut şi aş fi curios ce branduri din industra auto ar învesti în softul celor de Oxbotica.

Sursa [Oxbotica]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.