Philips Hue


Televizoare inteligente, ceasuri inteligente şi de ceva vreme au apărut chiar şi becuri inteligente. Philips Hue face parte din această gamă de becuri inteligente. Dar mai bine să vedem ce anume fac aceste becuri inteligente. În primul rând ele pot fi conectate la reţeaua Wifi printr-un dispozitiv numit bridge, o punte efectivă între becuri şi reţeaua de acasă. Ce este cu adevărat interesant reprezintă controlul pe care îl oferă asupra iluminatului interior, oferind o gamă largă de setări ce pot fi modificate după bunul plac.

Pentru că în ziua de azi toată lumea se trezeşte cu noaptea în cap, Philips s-a gândit să ofere opţiunea de a te trezi cu un răsărit de soare. Philips Hue este uşor de instalat, becurile fiind cu soclu normal ca şi becurile cu incandescentă şi pot fi montate pe orice fel de lampă. Becurile sunt cu LED-uri ceea ce oferă un consum redus de energie, control asupra intensităţii luminoase, durata de viaţă mărita şi gamă largă de culori care pot fi redate cu o intensitate de până la 600 lumeni. Şi bineînţeles cel mai important aspect îl reprezintă posibilitatea de a controla toate aceste setări prin intermediul oricărui smartphone, chiar şi atunci când nu eşti acasă.

Puntea necesară pentru controlul iluminatului accepta adăugarea a până la 50 de becuri, după părerea mea mai mult decât suficiente pentru un apartament. Iar produsele ce pot fi adăugate vin intro gama destul de largă. Pot fi adăugate atât becuri care oferă numai spectrul luminii albe, cât şi becuri care oferă un spectru larg de culori. De asemenea în gama de produse disponibile se numără şi spoturi, chiar şi fâşii colorate cu leduri pentru iluminarea ambiantă.

Dezavantajul în momentul de faţă este preţul, care este destul de ridicat. Pachetul de bază vine cu puntea şi trei becuri şi are un preţ aproximativ de 830 lei, după care se pot achiziţiona becuri separat cu aproximativ 250 lei.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.