Pilula inteligentă de la Proteus îţi monitorizează sănătatea


pilula inteligenta proteus

Era de aşteptat ca la un moment dat să apară pilule inteligente, dar nu mă aşteptam să aud de ele atât de repede. Proteus este o companie care se ocupă cu dezvoltarea unor produse menite să monitorizeze şi să îmbunătăţească sănătatea pacienţilor. Proteus afirma că tratamentul medicamentos nu este administrat corespunzător de către pacient în 50% din cazuri, iar pilula inteligentă a fost realizată să depisteze aceste greşeli.

Senzorul de pe pilula are mărimea unui cristal de zahăr şi nu integrează o baterie sau o antenă. Acesta îşi crează propria energie prin reacţia chimică cu sucul gastric. Senzorul comunica cu un plasture plasat pe abdomen, care va transmite mai departe prin bluetooth toate informaţiile adunate. Cu ajutorul aplicaţiei poţi vedea când ţi-ai administrat medicamentele, ritmul cardiac, presiunea arterială, numărul de paşi şi timpul de odihnă.

Pe lângă informaţiile adunate, pilula inteligentă poate aduce şi alte beneficii. Spre exemplu vei fi notificat dacă ai uitat să urmezi tratamentul sau mai grav, ai amestecat medicamentele. De asemenea poţi seta notificarea unui membru al familiei, astfel vei ştii dacă bunica şi-a luat medicamentele corespunzător.

Proteus este una din firmele care se ocupă cu dezvoltarea acestor pilule. Mă aştept să văd în viitor mult mai multe companii producătoare de produse similare.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.