Proiectul Ara de la Google devine real


proiectul Ara de la Google

Proiectul Ara de la Google mi-a atras atenţia aproximativ acum un an, dar din păcate telefonul nu era încă pregătit pentru uzul general. Pentru cei care nu ştiu despre ce este vorba, Ara este un smartphone complet modular. Adică îţi posti schimba camera într-o secundă cu una mai bună sau poţi să înlocuieşti bateria cu una mai mică pentru a lăsa loc la un difuzor mai puternic. Posibilităţile sunt nenumărate. Până zilele trecute Ara era doar un proiect îndrăzneţ de la Google, dar asta s-a schimbat şi 30 de persoane din echipa de dezvoltare folosesc smartphone-ul Ara ca şi dispozitiv principal. Deci funcţionează!

Dacă până acum erai oarecum forţat să cumperi un telefon aşa cum este el şi cu bune şi cu rele, de acum vei putea să îl personalizezi după bunul plac. Spre sfârşitul acestui an Google intenţionează să lanseze kiturile de dezvoltare, aşadar la anul ar putea să existe deja câteva module disponibile pe piaţă. Ara Developer Edition va fi un smartphone de 5.3 inch şi va putea fi folosit imediat după ce l-ai scos din cutie. Trebuie să apeşi doar butonul de pornire.

Echipa Google a mai lucrat în ultimul timp şi la standardizarea modulelor pentru a permite dezvoltatorilor să construiască module noi. Îţi poţi imagina un telefon în care vei avea procesor de la Samsung, o cameră de la Sony şi difuzor de la Marshall. Partea de conexiune dintre module şi smartphone-ul efectiv a fost regândita pentru a putea asigura un contact cât mai bun şi în acelas timp să poată menţine modulele la locul lor. Cui i-ar plăcea să îşi bage telefonul în buzunar şi să scoată o mână plină de componente?
Protocolul de comunicare dintre module se numeşte UniPro (sau altfel spus Unified Protocol). Acesta permite permite o viteză mare de transfer a datelor în ambele direcţii. Imaginează-ţi că este ceva asemănător cu o reţea LAN.

Tot ce mai lipseşte acum este lansarea oficială, care va fi undeva la anul sper eu. Cred că mai pot să trag încă un an de Nexus-ul meu. Mai sunt curios să văd ce module ieşite din comun vor fi disponibile până la anul. Mă aştept să găsesc pe piaţa difuzoare, baterii care mai de care, module de fitness, butoane în plus şi senzori de tot felul. Asta ar putea fi următoarea revoluţie de la touchscreen încoace.

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.