Proiectul Ara de la Google mi-a atras atenţia aproximativ acum un an, dar din păcate telefonul nu era încă pregătit pentru uzul general. Pentru cei care nu ştiu despre ce este vorba, Ara este un smartphone complet modular. Adică îţi posti schimba camera într-o secundă cu una mai bună sau poţi să înlocuieşti bateria cu una mai mică pentru a lăsa loc la un difuzor mai puternic. Posibilităţile sunt nenumărate. Până zilele trecute Ara era doar un proiect îndrăzneţ de la Google, dar asta s-a schimbat şi 30 de persoane din echipa de dezvoltare folosesc smartphone-ul Ara ca şi dispozitiv principal. Deci funcţionează!
Dacă până acum erai oarecum forţat să cumperi un telefon aşa cum este el şi cu bune şi cu rele, de acum vei putea să îl personalizezi după bunul plac. Spre sfârşitul acestui an Google intenţionează să lanseze kiturile de dezvoltare, aşadar la anul ar putea să existe deja câteva module disponibile pe piaţă. Ara Developer Edition va fi un smartphone de 5.3 inch şi va putea fi folosit imediat după ce l-ai scos din cutie. Trebuie să apeşi doar butonul de pornire.
Echipa Google a mai lucrat în ultimul timp şi la standardizarea modulelor pentru a permite dezvoltatorilor să construiască module noi. Îţi poţi imagina un telefon în care vei avea procesor de la Samsung, o cameră de la Sony şi difuzor de la Marshall. Partea de conexiune dintre module şi smartphone-ul efectiv a fost regândita pentru a putea asigura un contact cât mai bun şi în acelas timp să poată menţine modulele la locul lor. Cui i-ar plăcea să îşi bage telefonul în buzunar şi să scoată o mână plină de componente?
Protocolul de comunicare dintre module se numeşte UniPro (sau altfel spus Unified Protocol). Acesta permite permite o viteză mare de transfer a datelor în ambele direcţii. Imaginează-ţi că este ceva asemănător cu o reţea LAN.
Tot ce mai lipseşte acum este lansarea oficială, care va fi undeva la anul sper eu. Cred că mai pot să trag încă un an de Nexus-ul meu. Mai sunt curios să văd ce module ieşite din comun vor fi disponibile până la anul. Mă aştept să găsesc pe piaţa difuzoare, baterii care mai de care, module de fitness, butoane în plus şi senzori de tot felul. Asta ar putea fi următoarea revoluţie de la touchscreen încoace.