Raspberry Pi 2


Programatorii şi fanii microcalculatoarelor vor adora această ştire. S-a lansat Raspberry Pi 2. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu acest produs, Raspberry este un mini PC pe care se pot rula diferite sisteme de operare şi care este ideal pentru a începe să programezi. Pe internet se pot găsi foarte multe tutoriale despre modul în care poate fi programat şi pentru ce poate fi folosit.

Eu deţin modelul anterior Raspberry Pi Modelul B şi pot spune că este un PC în toată regulă, îl poţi folosi chiar şi pentru vizualizarea filmelor. Îmbunătăţirea faţă de modelul anterior este simţitoare, Pi 2 are un procesor quad-core ARM Cortex-A7 de 900 Mhz şi 1Gb de memorie RAM. Raspberry Pi 2 mai integrează patru porturi USB, 40 pini GPIO (porturi de intrare/ieşire), interfaţa HDMI, interfaţa audio, interfaţă pentru camera de filmat, interfaţă pentru display, loc pentru card MicroSD şi procesor grafic 3D.

Datorită procesorului ARMv7, Raspberry Pi 2 poate rula sisteme de operare bazate pe Linux, Ubuntu şi chiar Windows 10. Se pare că a fost o colaborare între Microsoft şi Raspberry pentru a crea o versiune de Windows 10 compatibilă cu Pi 2, iar partea cea mai bună este că această versiune va fi gratuită.

Raspberry Pi 2 este un produs dedicat programatorilor începători pentru a realiza o multitudine de proiecte inedite. Iar preţul de 35 de dolari este o nimica toată. La noi pe piaţa poţi achiziţiona Raspberry Pi 1 Modelul B+ la un preţ în jurul sumei de 200 lei, rămâne de văzut cât va fi Raspberry Pi 2.

Nici bine nu am terminat de scris articolul şi a apărut pe piaţa din România. Raspberry Pi 2 se găseşte pe robofun.ro şi se vine ca pâinea caldă la preţul de 209 lei.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.