Pentru că îmi place să mă menţin în formă, dar în acelaş timp să îmi monitorizez evoluţia, am zis să încerc un nou fitness tracker. Aşa că de curând am achiziţionat brăţara inteligenta Polar Loop A360. Aşa că am să sar direct la subiect şi am să îţi spun ce mi-a plăcut, ce nu mi-a plăcut şi ce am considerat că ar fi bine să fie.
Design
Aşa cum ne-am obişnuit din partea celor de la Polar, avem un design destul de sportiv. Ecranul tactil de 13mm x 27mm îţi va afişa oră şi informaţiile acumulate sub o rezoluţie de 80 x 160 pixeli (RGB). Rezoluţie mai mult decât suficientă pentru ceea ce trebuie să afişeze. În funcţie de mărimea încheieturii poţi să optezi pentru una din mărimile disponibile: Small (31.7g), Medium (33.7g) şi Large (37.3g). Am ţinut să menţionez şi greutatea pentru că este foarte uşoară pe încheietura, uneori poţi să uiţi că o şi porţi. Faptul că are un aspect alungit pe încheietură şi are colţurile rotunjite este un plus pentru că poate fi purtat atât de bărbaţi cât şi de femei, fără să îţi dea impresia că ai ceva butucănos la mână. Iar gradul de protecţie IP îţi permite să şi înoţi cu ea.
Eu am optat să îl port cu ceasul pe interiorul încheieturii pentru a obţine o înregistrare mai bună a pulsului. Dar pentru că l-am strâns destul de bine pe încheietura am păţit de câteva ori să iasă din cureaua de silicon. Până acum nu a reuşit să îmi pice complet din curea, dar trebuie să recunosc că mi-a dat puţină nesiguranţa acest aspect. În schimb brăţara de silicon are o prindere foarte bună, nu am păţit să se desprindă şi nu am reuşit să o agăţ în haine.
Încă o remarcă legată de materialele din care este construit acest fitness tracker. Acestea par destul de premium, finisajele nu îmi lăsa impresia că port o chinezărie pe mână. Dar totuşi prietena mea a reuşit să facă alergie la siliconul brăţării după câteva zile de utilizare. Ca şi o recomandare, mare atenţie la materialele din care e confecţionat un gadget, mai ales dacă acesta intră în contact cu pielea!
Era să uit, dacă te plictiseşti de cularea neagră a brăţării, îţi poţi achiziţiona şi alte culori pentru a se asorta cât mai bine cu ţinuta pe care o porţi. P.S. Brăţările sunt pe dimensiuni, deci atenţie să îţi iei brăţara care trebuie!
Acurateţe
Din punctual meu de vedere asta ar fi cel mai important lucru pentru un fitness tracker, până la urmă trebuie să îţi arate ceva concret şi nu o serie de bălării pe care nu te poţi baza. Polar Loop A360 a avut rezultate destul de concrete, în cea mai mare parte. Spre exemplu după o zi de utilizare am măsurat 14470 paşi pentru Polar Loop A360 comparat cu 14354 paşi măsuraţi cu Withings Activite Pop. Iar Google Fit îmi afişa 13184 paşi, dar nu am avut telefonul tot timpul în buzunar de aceea e explicabil că sunt mai puţini.
Întâmplarea face că într-o zi am avut de asamblat o canapea de la IKEA, ceea ce mi-a dat puţin de şurubărit. Astfel am măsurat 14391 de paşi cu Polar Loop A360 şi doar 10232 de paşi cu Withings Activite Pop. De aceea tind să cred că mi-a înregistrat foarte mult din mişcările mâinii. Ca să îmi demonstrez teoria, într-o altă zi am încercat să gesticulez mai mult decât de obicei şi am reuşit să înregistrez cu aproximativ 1000 de paşi în plus cu Polar Loop A360. Deci nu ar fi cea mai indicată brăţara pentru cei care gesticulează foarte mult!
Alt aspect important la Polar Loop A360 este că integrează un sensor de puls. Foarte la indemna când vrei să îţi monitorizezi performanţele sportive. Îţi poţi monitoriza pulsul în orice moment doreşti, dar din păcate rămân salvate doar datele înregistrate în timpul antrenamentului. Deci nu vei avea o înregistrare a ritmului cardiac dea lungul zilei. Ca şi acurateţe l-am putut compara doar cu senzorul ataşat de bandă de alergat de la sală. Şi de cele mai multe ori diferenţa a fost de doar câteva bătăi. Cu siguranţă nu se compară cu un sensor pe care îl ataşezi pe piept, dar în mare te poţi baza pe datele înregistrate.
Aplicaţie
Sincronizarea se face cu aplicaţia Polar Flow, iar crearea unui cont şi împerecherea pentru prima oară durează doar 2 -3 minute. Informaţii adiţionale pot fi adăugate şi / sau schimbate după prima sincronizare, deci nu trebuie să te stresezi prea mult. Meniul de pe ceas este extreme de simplu, ai doar trei icoane pe care le foloseşti. Prima îţi va arăta activitatea realizată până în acel moment, a doua icoană te va lăsa să alegi ce tip de antrenament urmează să execuţi, iar cea de-a treia îţi va permite să monitorizezi pulsul. Ce mi-a plăcut este că poţi seta până la 20 de metode de antrenament pe care le ai stabilite după aceea în meniul brăţării, ceea ce îţi uşurează muncă atunci când vrei să începi monitorizarea unui antrenament.
Nu doar meniul brăţării este simplu şi aplicaţia are doar patru tab-uri în meniu. Primul tab denumit “Feed” este efectiv o aranjare cronologică a activităţilor şi antrenamentelor tale. Al doilea tab “Activity” îţi va afişa activitatea din timpul zilei, al treilea se numeşte “Training” şi bănuiesc deja că te-ai prins ce îţi afişează. Iar cel din urmă tab este pentru notificări. În cazul în care ai opţiunea de notificări activată, vei fi informat pe ecranul brăţării de fiecare lucru care se întâmplă pe telefon. Trebuie să recunosc că această opţiune mi-a prins bine şi nu am mai fost nevoit să scot telefonul din buzunar la fiecare notificare.
În acelas timp consider că cei de la Polar puteau să meargă puţin mai departe pe partea aceasta de interacţiune cu telefonul. Spre exemplu mie îmi place să ascult muzică în timpul antrenamentelor şi mi-ar fi prins bine dacă aş fi putut să schimb melodiile de pe ecranul brăţării.
Tot legat de aplicaţie nu mi-a fost clar are era obiectivul meu zilnic. Deoarece singurele posibilităţi de a-mi seta ţelul zilnic era Level 1, 2 sau 3. Spre exemplu în două zile diferite în care am atins aproximativ acelas număr de paşi (14000 de paşi) mi-am atins obiectivul diferit. Într-o zi am obţinut 226%, iar în alta am obţinut 177%. Dar în ziua în care am atins 226% am ars cu 300 kcal mai mult, deci cred că e oarecum legat şi de numărul de calori arse.
Baterie
Conform celor de la Polar, în interior se afla o baterie reîncărcabilă de 100 mAh şi ar trebui să te ţină două săptămâni cu monitorizarea activităţii şi un antrenament zilnic de o oră. Dar de ce să nu te bucuri şi de notificări dacă tot le ai? Cu riscul de a-mi menţine Bluetooth-ul şi GPS-ul de la telefon pornit, am folosit Polar Loop A360 cu notificările pornite. Astfel am reuşit să storc toată viaţa din baterie în doar două zile.
Concluzii
Cât mai pe scurt posibil: Face exact ceea ce spune că face, doar că nu excelează în nici un domeniu! Nu am rămas impresionat de nici o funcţie, iar monitorizarea nu a fost tot timpul cea mai exactă. Iar faptul că a cauzat o alergie a fost din nou dezamăgitor. Preţul de 900 lei îmi sugerează că ar fi un produs de top, dar din păcate nu este chiar aşa. Ar putea aduce îmbunătăţiri majore în special pe partea de software. L-aş recomanda? Din păcate nu l-aş recomanda, pentru încă câteva sute de lei îţi poţi achiziţiona un smartwatch cum ar fi Samsung Gear S2 Classic care înglobează mult mai multe funcţii pe lângă monitorizarea activităţii.