S-ar putea să apară trandafiri bionici


trandafir bionic trandafiri bionici

Trandafiri bionici, ce exagerat sună! Îţi vine greu să crezi că cineva ar putea să lucreze la crearea unui astfel de produs. Dar uite că cineva lucrează în această direcţie şi în viitor am putea avea trandafiri bionici. Oamenii de ştiinţă au realizat trandafiri cu circuite electrice integrate în sistemul vascular al plantei.

Pentru a realiza asta, profesorii de la universitatea Linköping din Suedia au introdus polimeri capabili să se auto-asambleze datorită structurii interne a trandafirului. Dacă ai impresia că treaba asta e uşoară, mai gândeşte-te! Profesorul Berggren şi colegii acestuia se chinuie să realizeze această treabă de aproape 10 ani. Aceştia au ales trandafirul pentru realizarea proiectului pentru că are o structură asemănătoare cu cea a unui copac, dar în acelaşi timp sunt mici, se lucrează uşor cu aceştia şi îi poţi găsi la orice florărie.

Trandafirii bionici au fost creaţi cu ajutorul unui polimer numit PEDOT-S:H care are o conductivitate bună atunci când este hidratat. După ce florile au stat două zile în această soluţie s-a putut observa cum s-au creat ‘fire electrice’ pe o lungime de 5 cm în interiorul plantei.

Bun şi acum întrebarea care ne macină. Cu ce ne-ar ajuta aceşti trandafiri bionici? Spre exemplu această plantă ar putea fi împiedicată să înflorească atunci când se ştie că vine îngheţul. De asemenea necesitatea de apă a plantei ar putea fi modificată. Lucruri care se pot realiza şi prin modificarea genetică a platei, un proces mult mai uşor de realizat. Doar că prin modificarea permanentă a unui plante se pot produce discrepanţe permanente într-un ecosistem.

În schimb influenţele care pot fi cauzate de plantele cu circuite electrice pot fi oprite foarte uşor. Este ca şi cum ţi-ai reseta setările de la router. Cine ştie, poate în viitor copacii chiar vor emite semnale WiFi sau trandafirii pe care i-ai cumpărat iubitei tale nu se vor mai ofili.

Copci cu wifi

sursa [Live Science]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.