Să ofere şoselele din plastic suficientă fiabilitate?


sosele din plastic

Cel puţin câteva milioane de idei apar în fiecare zi, unele mai bune, altele mai proaste. Dar unele idei chiar sunt ieşite din comun. Cum ar fi să avem şosele şi străzi din plastic?

Aceasta a fost ideea unei companii de construcţii olandeze denumită VolkerWessels. Aceştia afirma că acest tip de construcţie ar putea suporta temperaturi între -40 şi 80 de grade celsius, iar durata de viaţa poate fi chiar şi de trei ori mai mare. Parametrii greu de realizat de drumurile şi şoselele din România.

Alt avantaj ar fi structura care permite introducerea ţevilor şi a cablajelor, fără să mai spargă asfaltul la fiecare două săptămâni. De asemenea aceste structuri sunt prefabricate şi pot fi montate cu uşurinţă la faţa locului. Şi cea mai bună parte este că sunt construite din plastic reciclat. Faptul că sunt prefabricate din plastic permite foarte mare flexibilitate când vine vorba de montarea accesoriilor suplimentare cum ar fi indicatoarele luminoase, senzori de trafic sau limitatoare de viteză.

Bineînţeles totul sună atât de bine în cuvinte, dar firma VolkerWessels doreşte să prezinte şi fapte. Aşadar primul oraş care ar putea avea o astfel de stradă este Rotterdam, care şi-a exprimat interesul pentru acest proiect. Şi cel mai probabil se va construi doar o singură strada în scop experimental.

Tehnologia avansează, de ce nu şi metodele de construcţii. Să fie şoselele din plastic o idee atât de nebunească încât chiar să reuşească?

sosele din plastic drumuri din plastic

Sursa: VolkerWessels


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.