Seagate intenţionează să lanseze în curând un hard disk de 16TB


Seagate hard disk de 16TB

Zilele trecute am editat primul meu videoclip cu o rezoluţie 4K şi mi-am dat seama că mi-ar prinde bine ceva spaţiu în plus. Filmările 4K ocupa foarte mult spaţiu, spre exemplu câteva minute de filmare mi-au ocupat 42GB. În ritmul ăsta voi rămâne fără spaţiu destul de repede. Dar Seagate îmi dă o urmă de speranţă cu noul hard disk de 16TB pe care intenţionează să îl lanseze. Deşii SSD-urile au o viteză net superioară, iar preţul pt acestea a scăzut considerabil, trebuie să recunosc că încă nu pot renunţa la hard disk-urile clasice.

Cu toate că există un SSD de 60TB produs tot de Seagate, preţul acestuia este mult peste ce îşi poate permite o persoană de rând. De aceea hard disk-urile magnetice vor mai exista o perioadă pe rafturi. Şi pentru că Seagate îţi câştigă mare parte din pâine cu disk-urile magnetice doreşte să acapareze în continuare acesta nişa cu cu un hard disk de 16TB. Şi cu toate că nu va fi ieftin, totuşi va fi o fracţiune din preţul unui SSD de aceeaşi capacitate.

În acest moment Seagate are unităţi de 10TB care costă 2477 lei. Şi îmi imaginez că cei 6TB în plus va mai creşte acesta suma peste 3000 lei. Şi ca să ajungă la acesta capacitate, Seagate se va baza tot pe aceeaşi tehnologie cu heliu ca şi la versiunea de 10TB. De ce heliu te întrebi? Pentru că heliul este mai uşor şi mai puţin dens decât aerul. Astfel se crează mai puţină fricţiune şi mai puţine turbulenţe. Aşadar pot adăuga discuri în plus faţă de unităţile convenţionale cu aer.

Noul hard disk de 16TB de la Seagate va avea aceeaşi dimensiune de 3.5 inch cu care suntem obişnuiţi deja. Şi va fi disponibil pe piaţa undeva pe la jumatea lui 2018. Se pare că în următorii ani încă vom păstra aceasta configuraţie hibridă în PC-uril. SSD-urile pentru sistemul de operare şi programe, iar HDD-urile pentru stocarea datelor cum ar fi muzică, filme, poze şi alte documente. După părerea mea necesitatea unor hard disk mai mari va creşte pe măsură ce conţinutul 360 şi VR va fi tot mai cerut.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.