Seagate lansează un SSD de 60TB


Seagate 60TB

Seagate a anunţat la Flash Memory Summit în Silicon Valley existenţa noului SSD din gama enterprise. Nici nu am ştiut până acum că există o conferinţă specială pentru memoriile de stocare Flash. Dar uite că există şi Seagate a fost în centrul atenţiei cu noul mastodont de 60TB. Îţi dai seama că nu oricine îşi va permite un asemena SSD, acesta fiind mai mult sau mai puţin dedicat întreprinderilor care oferă servicii de stocare online de orice fel.

Detaliile tehnice nu sunt deloc de lepădat. Cu ajutorul tehnologiei 3D NAND au reuşit să integreze 60TB într-un spaţiu de 3.5 inch. În acest fel oferă o densitate destul de impresionantă. Vei avea nevoie doar de 17 unităţi ca să ajungi la 1PT de stocare. Pe SSD-ul SAS (Serial Attached SCSI) de 60TB ar încăpea 400 de milioane de poze sau 12,000 de DVD-uri. Consumul de energie pentru acest disc este de 4TB/watt, asta înseamnă că pentru cei 60TB se consuma 15 waţi. Discul mai are un port dual SAS de 12 Gb/s care oferă viteze secvenţiale de citire şi scriere de până la 1.5Gb/s şi respectiv 1Gb/s.

SSD-ul SAS de 60TB de la Seagate va fi disponibil pe piaţa undeva prin 2017. Cât despre preţ, Seagate a anunţat doar că va fi cel mai ieftin preţ per TB de pe piaţă. Faptul că nu este în că gata pentru consumatori înseamnă că mai au puţin de lucru până va fi complet funcţional. Este de apreciat că Seagate a reuşit să depăşească pragul de 16TB impus de Samsung în Martie anul trecut. Dacă pentru un SSD Samsung de 16 TB trebuie să scoţi 10,000$ nici nu vreau să mă gândesc cât va costa o unitate cu o capacitate de patru ori mai mare.

Tot acum, Seagate a mai lansat SSD-ul Nytro XP7200 NVMe de 8TB care foloseşte o singură interfaţa PCIe şi are patru controllere. Din nou acest SSD nu este dedicat oamenilor de rând. Nytro XP7200 NVMe se pretează mai bine pentru laboratoarele de dezvoltare unde modelarea şi simularea de orice fel este esenţială. Nici pentru acest model nu a fost anunţat un preţ concret. Dar se pare că Seagate doreşte să acapareze şi alte nişe decât cea a consumatorilor de rând.

sursa [ExtremeTech]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.