SPUD este un ecran pliabil de 24 inch pentru smartphone sau PC


spud este un ecran pliabil de 24 inch

De ce un ecran pliabil? Pentru portabilitate. Şi de ce de 24 inch? Păi …. pentru cazurile în care ecranul telefonului este prea mic sau ai nevoie de un monitor secundar la PC. Cu toate că nu folosesc două ecrane nici la lucru, nici acasă, trebuie să recunosc că acest dispozitiv este destul de cool. Este efectiv un miniproiector cu un ecran de pânză care se deschide ca o umbrelă. De asemena au reuşit să facă ecranul dintr-un material care nu face cute.

SPUD vine de la Spontaneous Pop-up Display, care tradus pe româneşte motamot ar veni ecran care apare spontan. Da sună mai bine în engleză. Când este împăturit, ecranul este de dimensiunea unei cărţi conform celor care l-au realizat. Mai exact are 17 cm lăţime, 5.5 cm înălţime şi 19 cm lungime, iar când se transformă în ecran îşi modifica dimensiunile în 61 cm diagonală, 53 cm lăţime, 28 cm înălţime şi 36 cm adâncime. Teoretic este de 23 de ori mai mare decât ecranul unui telefon şi de 4 ori mai mare decât cel al unui laptop. Şi pentru că tot suntem la dimensiuni trebuie să ştii că are mai puţin de un kg.
Cel mai mare atu pe care îl are acest ecran este portabilitate. Şi îl poţi utiliza cu orice dispozitiv care are un port HDMI, iar dacă ai un modul WiFi (cum ar fi un Chromecast) te poţi conecta cu telefonul sau tableta pentru a partaja ecranul acestuia.

Bateria este capabilă să furnizeze o utilizare între 3 şi 6 ore, în funcţie de luminozitatea pe care o setezi. Rezoluţia de 1280×720 este suficient de bună pentru uzul de zi cu zi, dar probabil nu te satisface dacă ai nevoie de o imagine cât mai clară.

Per total ideea nu e rea şi îmi vine în minte câteva momente în care ar putea fi chiar util. Spre exemplu când eşti seara la un camping şi vrei să te uiţi la un film, nu ar strica să ai aşa ceva. Acum totul va depinde de preţul cu care v-a fi pus pe piaţă. Momentan proiectul este în faza de finanţare prin platforma Kickstarter, iar pentru o contribuţie de 350$ vei putea achiziţiona un SPUD. Dar după finalizarea campaniei un asemenea ecran pliabil va costa în jur de 500$, ceea ce mi se pare mult prea mult pentru acest dispozitiv. Tu ce părere ai?

sursa [Kickstarter]

 

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.