Stanford a realizat baterii lithium-ion care nu se mai încălzesc


Stanford a realizat baterii lithium-ion care nu se mai incalzesc

Care e prima întrebare pe care o ai când cumperi electronice mobile? Orice dispozitiv electronic mobil presupune şi integrarea unei baterii. De aceea de cele mai multe ori mă întreb cât tine bateria. Pentru că îmi place să am un dispozitiv cu adevărat mobil şi să nu fiu dependent de alte baterii sau de o priză. Nu ştiu dacă ai văzut în ce mod explodează o baterie lithium-ion până acum, dar crede-mă că nu e prea plăcut. Şi nu cred că ai vrea să se întâmple asta cu bateria dispozitivului de la încheietura sau din buzunar.

De aceea Universitatea Stanford a realizat baterii lithium-ion care nu se mai încălzesc. Deoarece principalul motiv al exploziei este provocată de supraîncălzirea bateriei cu lithium. Ideea a venit de la un banal senzor de temperatura care a fost regândit pentru a putea fi integrat în baterii. Senzorul este realizat dintr-un polimer care conţine particule de nichel. Când bateria funcţionează în parametrii, curentul trece prin particulele de nichel care se ating. În momentul în care bateria începe să se încălzească, curentul se întrerupe pentru că acest polimer se dilată şi particulele nu se mai ating. Simplu nu?

Şi nu te teme, polimerul îşi revine la normal în momentul în care bateria se răceşte. Ceea ce înseamnă că nu va trebui să cumperi o baterie nouă dacă se încălzeşte vreodată prea tare. Dar dacă procesul de supraîncălzire se repetă des, cred că este cazul să îţi schimbi bateria.

Se pare că unii savanţi încearcă să sporească siguranţa bateriilor lithium-ion, alţii încearcă să le mărească capacitatea, iar alţii numărul de ciclii de încărcare / descărcare. Foarte bine savanţilor, aşa să faceţi! Dar mai repede că îmi doresc un smartphone la care să mă ţină bateria o săptămână în condiţii de utilizare intensă. Şi nu doar industria telefoanelor ar putea profita de pe seama asta.

sursa [ExtremeTech]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.