Care e prima întrebare pe care o ai când cumperi electronice mobile? Orice dispozitiv electronic mobil presupune şi integrarea unei baterii. De aceea de cele mai multe ori mă întreb cât tine bateria. Pentru că îmi place să am un dispozitiv cu adevărat mobil şi să nu fiu dependent de alte baterii sau de o priză. Nu ştiu dacă ai văzut în ce mod explodează o baterie lithium-ion până acum, dar crede-mă că nu e prea plăcut. Şi nu cred că ai vrea să se întâmple asta cu bateria dispozitivului de la încheietura sau din buzunar.
De aceea Universitatea Stanford a realizat baterii lithium-ion care nu se mai încălzesc. Deoarece principalul motiv al exploziei este provocată de supraîncălzirea bateriei cu lithium. Ideea a venit de la un banal senzor de temperatura care a fost regândit pentru a putea fi integrat în baterii. Senzorul este realizat dintr-un polimer care conţine particule de nichel. Când bateria funcţionează în parametrii, curentul trece prin particulele de nichel care se ating. În momentul în care bateria începe să se încălzească, curentul se întrerupe pentru că acest polimer se dilată şi particulele nu se mai ating. Simplu nu?
Şi nu te teme, polimerul îşi revine la normal în momentul în care bateria se răceşte. Ceea ce înseamnă că nu va trebui să cumperi o baterie nouă dacă se încălzeşte vreodată prea tare. Dar dacă procesul de supraîncălzire se repetă des, cred că este cazul să îţi schimbi bateria.
Se pare că unii savanţi încearcă să sporească siguranţa bateriilor lithium-ion, alţii încearcă să le mărească capacitatea, iar alţii numărul de ciclii de încărcare / descărcare. Foarte bine savanţilor, aşa să faceţi! Dar mai repede că îmi doresc un smartphone la care să mă ţină bateria o săptămână în condiţii de utilizare intensă. Şi nu doar industria telefoanelor ar putea profita de pe seama asta.
sursa [ExtremeTech]