Structure Sensor


Trăim într-o lume tridimensională, dar mare parte din conţinutul pe care îl vizualizam este bidimensional. Dar acest lucru începe încet să se schimbe odată cu dezvoltarea tehnologilor 3D. Structure Sensor face parte din această tehnologie.

Structure Sensor este un dispozitiv care captează toate cele trei dimensiuni, lungime, lăţime, dar şi adâncime. Dacă eşti posesorul unui iPad poţi să acţionezi un astfel de senzor capabil să scaneze obiectele din jurul tău în 3D. Structure Sensor funcţionează prin proiectarea unei reţele de raze infraroşul pe obiectele şi spaţiul din jur. Recepţionarea acestor raze este făcută de o cameră cu infraroşu, care detectează modificările din reţeaua de raze infraroşii. După care senzorul generează o imagine VGA cu 30 fps în care fiecare pixel reprezintă distanţa din lumea reală.

Această tehnologie poate veni în ajutorul tău în diferite situaţii cum ar fi momentul în care vrei să îţi redecorezi apartamentul şi nu ştii dacă mobilă nouă va avea suficient spaţiu. Structure Sensor mai poate fi folosit pentru crearea unor jocuri cu realitate augmentată (augmented reality) care se folosesc de spaţiile şi obiectele din jurul tău. Sau dacă ai nevoie de scanarea unui obiect pentru a fi multiplicat după aceea de o imprimantă 3D.

Structure Sensor este primul scanner 3D care poate fi ataşat la un dispozitiv mobil şi mă aştept ca într-un viitor destul de apropiat să văd din ce în ce mai multe dispozitive de acest fel. Cine ştie? Poate în viitor vor fi integrate direct în telefoane. Preţul pentru acest senzor este de 379 de dolari.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.