Te-ai gândit să încerci un browser nou?


Chrome va avea de furcă anul acesta cu apariţia a doua browsere noi pentru navigarea pe internet. Spartan şi Vivaldi sunt nou venite în lumea browserelor şi vor să se impună prin introducerea unor funcţii noi şi înfăţişarea modernă. Performanţele şi securitatea oferită de Chrome a făcut ca acesta să ocupe 51% din piaţa în 2014.

Spartan este un browser dezvoltat de Microsoft şi este gândit să funcţioneze în paralel cu Internet Explorer. Acesta nu are o versiune lansată oficial, dar îi poţi testa o serie din funcţii prin scrierea frazei about: flags în Internet Explorer şi bifarea Enabling Experimental Web Platform Features. Deşii încă nu a fost încă eliberată interfaţă cu utilizatorul, se stie ca aceasta va fi simplă şi minimalista ca şi a Chrome-ului.

Ca şi funcţii Spartan îţi va permite să scrii notiţe direct peste conţinutul web cu ajutorul unor unelte asemănătoare cu cele din Paint. De asemenea vă avea integrare cu programul de asistenta Cortana din interiorul Windows10. Spartan va avea un magazin de aplicaţii asemănător cu cel al Chrome-ului pentru instalarea unor extensii ale browserului. Cu Spartan îţi vei putea salva paginile preferate pentru accesare în mod offline. Şi bineînţeles va oferi protecţie pentru navigarea cât mai liniştită pe internet, fără să îţi afecteze sistemul de operare dacă browserul a fost infectat.

Vivaldi a fost dezvoltat de Opera şi este un browser bazat pe codul sursă de la Chrome, dar interfaţă cu utilizatorul a fost realizată cu ajutorul limbajelor moderne de programare şi anume JavaScript şi React. Vivaldi poate fi descărcat direct de pe pagina lor vivaldi.com. Vivaldi integrează un panou de unelte în partea stângă a ecranului care îţi va permite accesul la funcţiile integrate. Spre exemplu poţi face un printscreen a imaginii din browser.

Altă funcţie integrată în Vivaldi este mail-ul, care va uşura partajarea informaţiilor cu alţi utilizatori prin email. Vei putea de asemenea să îţi scrii notiţe în timpul navigării, fără să fie necesară instalarea unei extensii. Ca şi majoritatea browserelor Vivaldi îţi va crea un acces rapid la paginile pe care le frecventezi cel mai des. Fiind un browser construit pe codul de Chrome, vei putea să foloseşti mare parte din extensiile existente. Funcţia de Sandboxing care împiedică anumite site-uri să producă modificări sistemului de operare este disponibilă şi pentru Vivaldi.

Ca şi viteza de navigare Vivaldi este comparabil cu Chrome, pe când Spartan rămâne puţin în urmă. Browserul Spartan încearcă să imite înfăţişarea Chrome-ului dar mai are de lucru la înlăturarea problemelor apărute cu Internet Explorer. Vivaldi încearcă să realizeze o experienţă cât mai bună pentru utilizator cu o viteză de navigare foarte bună. Deci, te gândeşti să încerci un browser nou?


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.