Tehnologia 3D XPoint va fi de 1000 de ori mai rapidă decât cea a SSD-urilor actuale


Tehnologia 3D XPoint va fi de 1000 mai rapidă decât tehnologia NAND, folosită în momentul de faţă pentru realizarea SSD-urilor.

Intel şi Micron au colaborat pentru realizarea unei tehnologii menite să înlocuiască memoriile din ziua de azi. Acest nou tip de memorie se numeşte 3D XPoint şi se pare că este bună la toate. Adică poate fi folosită pentru a înlocuii memoria RAM (memoria volatilă), dar şi memoriile SSD actuale.

Tehnologia 3D XPoint va fi de 1000 de ori mai rapidă decât tehnologia NAND, folosită în momentul de faţă pentru realizarea SSD-urilor. Producătorii afirma că 3D XPoint va fi de 1000 de ori mai rapid atât pe scriere, cât şi pe citire, dar creşterea exponenţială a vitezei ridică o mare problemă. Ce protocol de comunicare poate asigura această viteză?

Intel a afirmat că interfaţa PCI Express va fi utilizată pentru realizarea comunicării, deoarece această interfaţă asigura cea mai mare viteză de la ora actuală. Dar pe viitor va fi necesară realizarea unor protocoale speciale pentru a asigura aceste viteze de transfer, asta înseamnă dezvoltarea unor noi arhitecturi pentru plăcile de bază din PC-uri.

Pe lângă vitezele de transfer ridicate, 3D XPoint mai oferă şi o densitate de 10 ori mai mare. Înseamnă că vom vedea în curând memorii de 10 ori mai mici şi de 1000 de ori mai rapide. Bineînţeles, ca la orice tehnologie nou apărută, trebuie să ne aşteptăm la un preţ destul de ridicat în momentul în care tehnologia 3D XPoint va fi disponibilă pentru consumatori.

sursa [cnet]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.