Telefon modular


A trecut ceva vreme de când Google a anunţat că investeşte într-un telefon modular, mai exact proiectul Ara. Acest proiect începe să prindă contur, iar lansarea acestui produs s-ar putea să fie chiar după colţ.

Telefonul modular este conceput, aşa cum îi spune şi numele, din module. Fiecare modul reprezintă o componentă a telefonului, spre exemplu camera de filmat poate fi înlocuită cu una mai performantă în câteva secunde, bateria, procesorul de asemenea. Fiecare modul reprezintă o parte a telefonului, astfel încât poţi alege ce se integrează în propriul dispozitiv. Deşii bateria, procesorul şi memoria sunt indispensabile, ai o mare flexibilitate când vine vorba de alegerea celorlalte module. Dacă îţi place să asculţi muzică, poţi monta difuzoare mai puternice, dar dacă îţi place să călătoreşti montarea unui gps şi busola pare cea mai evidentă soluţie.

Google pune la dispoziţie informaţiile necesare pentru dezvoltarea modulelor, aşadar oricine poate concepe module noi. Ca şi preţ de bază acest telefon ar trebui să fie ieftin pentru a prinde la public, partea costisitoare va fi în achiziţionarea modulelor. Bineînţeles preţul va fi în funcţie de performanţele acestora.

Ai achiziţiona un altfel de telefon? Ce modul sau module ţi-ar plăcea să integreze?


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.