Tesla şi SolarCity au alimentat o insulă întreagă cu energie solara


Tesla si SolarCity a alimentat o insula intreaga cu energie solara

Acum două săptămâni îţi ziceam de tiglă solară creată de Tesla. Se pare că aceeaşi asociere dintre Tesla şi SolarCity loveşte din nou. De data asta la o scară şi mai mare, alimentând o insulă întreagă cu energie solara. Poate uneori îţi imaginezi că viaţa pe o insulă tropicală este ceva de vis. Ei bine uneori nu este chiar aşa, în special dacă acea insulă se afla la 6437 km faţă de coastă. Asta se aplică pentru insula Ta’u din Samoa Americană care până acum era alimentată de la generatoare.

Un generator consuma destul de multă motorină la fiecare oră de funcţionare, pentru realizarea unei cantităţi destul de limitate de energie. Să nu mai pomenim de poluare şi alte cele. La care se mai adaugă şi costurile logistice pentru deplasarea motorinei pe insulă. Dar Tesla şi SolarCity s-au gândit să îi ajute pe aceşti oameni din Ta’u, astfel înzestrând insula cu tehnologia necesară pentru captarea şi stocarea energiei solare.

Solar City a pus la dispoziţie tehnologia pentru captarea energiei, iar Tesla a venit cu Powerpack-urile de înmagazinare. Per total această mică reţea are 1.4 Megawaţi şi este formată din 5328 de panouri solare. Cele 60 de Powerpack-uri pot înmagazina 6 Megawaţi / h. Tesla şi SolarCity afirma că bateriile sunt complet încărcate în 7 ore şi pot asigura necesarul insulei timp de trei zile. Deci nu e nici o problemă dacă nu bate soarele o zi sau două.

Proiectul a fost finanţat de Autoritatea Economică de Dezvoltare din Samoa Americană şi a durat un an până la finalizare. Şi cred că este una din cele mai moderne microreţele de la ora actuală. Îmi place să văd că energia solară prinde din ce în ce mai mult teren. Asta se datorează şi faptului că energia solară este mai ieftină decât cea diesel. În al doilea rând elimina costurile asociate cu transportul motorinei. Şi nu în ultimul rând este mult mai ecologică. Iar cei 600 de rezidenţi de pe insula Ta’u sunt foarte încântaţi că se pot folosi de această energie solara pentru traiul lor zilnic. Bravo Tesla, bravo SolarCity şi la cât mai multe proiecte de acest fel în viitor!

Sursa [SolarCity]

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.