Acum două săptămâni îţi ziceam de tiglă solară creată de Tesla. Se pare că aceeaşi asociere dintre Tesla şi SolarCity loveşte din nou. De data asta la o scară şi mai mare, alimentând o insulă întreagă cu energie solara. Poate uneori îţi imaginezi că viaţa pe o insulă tropicală este ceva de vis. Ei bine uneori nu este chiar aşa, în special dacă acea insulă se afla la 6437 km faţă de coastă. Asta se aplică pentru insula Ta’u din Samoa Americană care până acum era alimentată de la generatoare.
Un generator consuma destul de multă motorină la fiecare oră de funcţionare, pentru realizarea unei cantităţi destul de limitate de energie. Să nu mai pomenim de poluare şi alte cele. La care se mai adaugă şi costurile logistice pentru deplasarea motorinei pe insulă. Dar Tesla şi SolarCity s-au gândit să îi ajute pe aceşti oameni din Ta’u, astfel înzestrând insula cu tehnologia necesară pentru captarea şi stocarea energiei solare.
Solar City a pus la dispoziţie tehnologia pentru captarea energiei, iar Tesla a venit cu Powerpack-urile de înmagazinare. Per total această mică reţea are 1.4 Megawaţi şi este formată din 5328 de panouri solare. Cele 60 de Powerpack-uri pot înmagazina 6 Megawaţi / h. Tesla şi SolarCity afirma că bateriile sunt complet încărcate în 7 ore şi pot asigura necesarul insulei timp de trei zile. Deci nu e nici o problemă dacă nu bate soarele o zi sau două.
Proiectul a fost finanţat de Autoritatea Economică de Dezvoltare din Samoa Americană şi a durat un an până la finalizare. Şi cred că este una din cele mai moderne microreţele de la ora actuală. Îmi place să văd că energia solară prinde din ce în ce mai mult teren. Asta se datorează şi faptului că energia solară este mai ieftină decât cea diesel. În al doilea rând elimina costurile asociate cu transportul motorinei. Şi nu în ultimul rând este mult mai ecologică. Iar cei 600 de rezidenţi de pe insula Ta’u sunt foarte încântaţi că se pot folosi de această energie solara pentru traiul lor zilnic. Bravo Tesla, bravo SolarCity şi la cât mai multe proiecte de acest fel în viitor!
Sursa [SolarCity]