Un oraş capabil să plutească pe mări şi oceane


orasul de pe ocean

Încălzirea globală este o realitate pe care foarte multă lume o ignoră. Suntem atât de prinşi de cotidian şi de problemele zilnice încât uităm de mediul înconjurător. Când ai făcut ultima oară ceva pentru mediu? Realitatea este că avem parte de veri din ce în ce mai calde, calotele glaciare se topesc, iar nivelul mărilor şi oceanelor creşte anual. Suntem norocoşi că unele persoane se gândesc la aceste probleme şi vin cu anumite soluţii. Printre aceste persoane se numără şi arhitectul Jacques Rougerie, care a proiectat un oraş capabil să plutească pe mări şi oceane.

Oraşul se aseamănă cu un diavol de mare, cunoscut şi sub numele de manta ray. Jacques Rougerie este pasionat de viaţă acvatică, iar acest proiect nu este singurul pe care la creat. Oraşul acvatic este gândit să fie auto-sustenabil şi să nu genereze deşeuri în urma sa. Energia necesară pentru menţinerea oraşului este generată de marea sau oceanul în care se afla.

Trebuie să recunosc că este un proiect interesant, dar totuşi cred că va mai trece o perioadă foarte mare de timp până îl putem vedea realitate. În al doilea rând, ingineria care ar intra într-un asemenea proiect este cu adevărat impresionantă. Şi în al treilea rând trebuie să apreciezi motto-ul arhitectului “Orice lucru pe care un om şi-l poate imagina, alt om îl poate face realitate!”

orasul de pe mare orasul de pe ocean

sursa [The Creators Project]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.