Vrei să te plimbi cu o maşină fără şofer?


masina fara sofer testata in londra

Au început primele teste pentru maşinile fără şofer ale Londrei. Partea de care sunt entuziasmat să îţi spun este că acest vehicul fără şofer poate fi testat şi de publicul larg. Laboratorul de dezvoltare a transportului (Transport Research Laboratory a.k.a. TRL), da în Londra există aşa ceva, a început înscrierile pentru testarea maşinii de către persoane publice. Cu toate că oricine poate să încerce maşina fără şofer, aria de testare este limitată momentan.

Rutele pe care vor circula aceste maşini electrice fără şofer încă nu sunt stabilite. Se ştie doar că va fi în jurul peninsulei Greenwich, un loc în care vehiculul are şanse mari să se întâlnească cu pietoni şi biciclişti. De aceea trebuie să se asigure că poate face faţă provocării.

Maşinile nu au fost construite de la zero, acestea fiind reabilitate şi adaptate de la vehiculele care transporta pasagerii pe sine la aeroportul Heathrow din Londra. Pentru a realiza adaptarea de la sine la şosea laboratorul de dezvoltare a colaborat cu Westfield Sportscars şi cu Oxbotica.

Ideea din spate este să se afle reacţia publicului faţă de vehiculele electrice şi autonome. Persoanele care vor testa maşina fără şofer vor fi rugate să îţi exprime părerea despre acest vehicul. Cred că va fi puţin ciudat să se lase conduşi de o maşinărie fără şofer. Cel puţin eu aşa m-aş simţi. Oricum e un proiect foarte bun din partea guvernului britanic de a investi în maşini electrice fără şofer.

TRL afirma că aceste teste vor fi primele de acest gen deschise publicului din UK. De asemenea publicul este invitat să participe la workshopuri şi dezbateri realizate de Colegiul de Artă pe această temă. Cu siguranta data viitoare când trec prin Londra am să caut aceste maşinuţe autonome. Dacă ai ocazia să treci prin Londra şi vrei să te plimbi cu o maşină fără şofer te poţi înscrie prin portalul GATEway. Să sperăm că această iniţiativă va fi preluată şi de alţi producători de maşini autonome, pentru că acesta este viitorul şi trebuie să ne obişnuim cu el. În câţi ani crezi că nu va mai fi nevoie să dai de permis?

Sursa [Engadget]

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.